Beethoven a Sabadell

M'agrada molt aquest vídeo publicat pel Banc de Sabadell. M'ha recordat que el 18 de juliol de 1936, Pau Casals dirigia l'assaig general de la Novena simfonia de Beethoven. Va rebre un missatge de la Generalitat que li comunicava que el concert s'havia suspès degut a una rebel·lió militar:

En veu alta vaig llegir el missatge a l'orquestra i al cor. Aleshores vaig dir: "Benvolguts amics, no sé quan tornarem a estar junts novament. Com un adéu de cada un als altres, podem tocar el Final?".
Van contestar: "Sí toquem el Final".
L'orquestra tocà i el cor cantà com mai ho havien fet.

Tots el homes s'agermanen
on tes ales van tocant!

Les llàgrimes no em van deixar veure les notes.
Em vaig acomiadar dels meus amics - eren com la meva família: "Arribarà el dia en que la pau tornarà al nostre país. Aquell dia tocarem la Novena".
Guardarem els instruments en els estoigs i abandonàrem la sala. Al carrer la gent ja aixecava les barricades.

Albert E. Kahn. Reflexions de Pau Casals. Antoni Bosch editor.